ნივთების ისტორიიდან...

                       დღევანდელი ჩემი პოსტი იქნება იმის შესახებ,თუ როგორ შეიქმნა შარვალი,და სანამ დავიწყებდე მინდა გადავუხადო მადლობა ჟურნალ ''თბილისელებს'',იმიტომ,რომ ეს პოსტი სწორედ ამ ჟურნალიდან ამოვწერე.:):)ახლა კი,ყურადღებით ვკითხულობთ:):)
    ეგვიპტელებს,რომლებმაც კაცობრიობას პირამიდები დაუტოვეს თავის სამტვრევად,შარვლის გამოგონებაზე დიდად არ უნაღვლიათ.ისინი იღებდნენ ქსოვილის ნაგლეჯს და იხვევდნენ წელზე.გაგიკვირდებათ და,შარვალი მსოფლიოს ბარბაროსებმა-გალებმა და გერმანელებმა აჩუქეს.თუმცა პირველი შარვლის დიზაინი მათ სკვითებს მოჰპარეს.ეს ხალხი ცხოვრების დიდ ნაწილს ცხენზე ამხედრებული ატარებდა და შესაფერისი სამოსიც სჭირდებოდათ.აბა,წარმოიდგინეთ საკუთარი თავი ცხენის ზურგზე უშარვლოდ და,ხშირად-უნაგირის გარეშეც,რამდენიმე საათის განმავლობაში. ამიტომაც,სკვითებმა სხეულის ნაზი ნაწილების დასაფარავად ბეწვისა და ტყავის ''საფარი''-შარვალი მოიგონეს,მოხერხებული და საიმედო სამოსი.კეთილშობილი რომაელები დიდხანს უბზუებდნენ ცხვირს ბარბაროსული მოდის ''პირმშოს''.სეირნობდნენ ციგებითა და ტუნიკებით-კლიმატი ამის საშუალებას აძლევდათ,ხოლო ის მოქალაქე,რომელიც ამ არაესთეტიკურ სამოსს-შარვალს ჩაიცვამდა,კანონის დამრღვევად ითვლებოდა,მას ქონების  ჩამორთმევა და იძულებითი სამუშაოც ემუქრებოდა.გამონაკლისები მხოლოდ მეომრები იყვნენ,რომლებსაც ტყავის შარვლის ჩაცმის ნება ხანგრძლივი ლაშქრობების დროს ეძლეოდათ.
შუა საუკუნეების ევროპელი მამაკაცები მოდას ძალიან ჩსამორჩნენ.ამ დროს,აღმოსავლეთში ,მამაკაცები უკვე დადიოდნენ ე.წ. ''შაროვანებში'',საიდანაც პირდაპირ შარვალ-კოლგოტკებზე გადავიდნენ,თანაც სულ ნაირ-ნაირი ფერისას იცვამდნენ.XVI(16)საუკუნეში კი მოდაში ესპანური შარვლები შემოვიდა-მოკლე,მრავალნაოჭიანი და ისეთი ფუშფუშა,რომ კაცები თეძოებს მსუბუქი ყოფაქცევის ქალებივით დაარხევდნენ.თანაც,სულ მაქმანებით,ბაფთა-ლენტებით იყო მორთული.საქმე იქამდეც მივიდა,რომ შარვალსა და სარჩულს შორის თივასაც კი იტენიდნენ,რომ უფრო კარგად გაბერილიყო.
ფრანგული კავალერიის გენერალმა,გასტონ ოგიუსტ გალიფემ,გერმანელებთან ბრძოლაში სერიოზული ჭრილობები მიიღო.მისი მარჯვენა თეძო ისე დამახინჯდა,რომ მოტმასნილ შარვალს ვეღარ ჩაიცვამდა,გენერალს კი კოხტაობა უყვარდა და არც ქალების მიმართ იყო გულგრილი.მიკლედ,იფიქრა,იფიქრა და,ერთ-ერთ მეჯლისზე ახალი დიზაინის შარვლით გამოცხადდა.ქალები მაშინვე აღფრთოვანდნენ გენერლის ჩაცმულობით და მთელი საღამო ჰაეროვან კოცნებს უგზავნიდნენ.რამდენიმე თვეში შარვალი-''გალიფე'',ქარიშხალივით შეიჭრა მოდიის ინდუსტრიაში და იქ სამუდამოდ დარჩა.
აი,სულ ეს იყო.თუ მოგეწონათ არ დაგავიწყდეთ კომენტარების დაწერა.:):):):) 

მმმმმმ......გემრიელიაააა.....

                         ახლა როდესაც კომპთან ძლივს დავჯექი,გამახსენდა რომ დიდი ხანია არაფერი მიჩუქნია ჩემი დაუპატიჟებელი სტუმრებისთვის!ხოდა,მე,როგორც ყველაზე პასუხისმგებელმა ადამიანმა გადავწყვიტე საახალწლო საჩუქრად ძალიან გემრიელი პოსტი მეჩუქებინა(ამ პოსტს Grin-ი წაიკითხავს დიდი ინტერესით(თუ უკვე არ იცის)ის ხომ სუსნიების მბრძანებელია:))ამ პოსტის თემა გახლავთ:::
                           ...შოკოლადი...
არ ვიცი უბრალოდ გემრიელი სასუსნავის სმაილი როგორ იწერება თორემ დავწერდი:)ახლა კი მე ანუ ლიზი-ლიი გაგიმხელთ შოკოლადის საიდუმლოს!!!CHECK IT OUT!!!             
                             შოკოლადი არის ტერმინი, რომელიც კაკაოს მარცვლებისგან დამზადებული სხვადასხვა სახის საკონდიტრო პროდუქტის აღნიშვნისთვის გამოიყენება.
               სიტყვა “შოკოლადი” კაკაოს მარცვლებისგან დამზადებული სასმელის – “ჩოკოლატლის” დასახელებიდან მომდინარეობს. აცტეკების ენაზე “ჩოკოლი” “სიმწარეს” ნიშნავს, ხოლო “ატლი” – “წყალს”, რომლისგანაც შოკოლადის სასმელი მზადდება.დღევანდელი ჩოკოლატლი შეიცავს: კაკაოს ფხვნილს, რძეს, შაქარს, დარიჩინს, მწარე წიწაკას და ზოგჯერ, ვანილს.

                                                   ნედლი კაკაო
        შოკოლადის წარმოებისთვის აუცილებელი ნედლეული კაკაოს მარცვლებია, რომლებიც წარმოადგენენ კაკოს ხის ნაყოფს, რომელიც დედამიწის ტროპიკულ რაიონებში იზრდება.

წარმომავლობის მიხედვით, კაკაოს მარცვლებს სამ ძირითად ჯგუფად ყოფენ:

1)ამერიკული
2)აფრიკული
3)აზიური

               სახეობების სასაქონლო სახელწოდება მათი წარმოების რაიონის, ქვეყნის ან პორტის სახელწოდებიდან გამომდინარეობს(მაგ.: განა, ბაია,კამერუნი, ტრინიდადი და სხვა.)

           ხარისხის მიხედვით, კაკაოს მარცვლების ორ ჯგუფს გამოყოფენ:
#1::კეთილშობილი (სახეობრივი), რომელთაც ჰაეროვანი გემო და სასიამოვნო დახვეწილი მრავალფეროვანი არომატი აქვთ (მაგ.: იავა, ტრინიდადი და სხვა)
#2::სამოხმარებლო (ორდინარული), რომელთაც მწარე, მომჟავო გემო და ძლიერი არომატი აქვთ (მაგ.: ბაია, პარა და სხვა).ნუშის ფორმის და 2,5 სმ სიგრძის კაკაოს მარცვლები კაკაოს
1)ამერიკული
2)აფრიკული
3)აზიური

               სახეობების სასაქონლო სახელწოდება მათი წარმოების რაიონის, ქვეყნის ან პორტის სახელწოდებიდან გამომდინარეობს(მაგ.: განა, ბაია,კამერუნი, ტრინიდადი და სხვა.)

           ხარისხის მიხედვით, კაკაოს მარცვლების ორ ჯგუფს გამოყოფენ:
#1::კეთილშობილი (სახეობრივი), რომელთაც ჰაეროვანი გემო და სასიამოვნო დახვეწილი მრავალფეროვანი არომატი აქვთ (მაგ.: იავა, ტრინიდადი და სხვა)
#2::სამოხმარებლო (ორდინარული), რომელთაც მწარე, მომჟავო გემო და ძლიერი არომატი აქვთ (მაგ.: ბაია, პარა და სხვა).ნუშის ფორმის და 2,5 სმ სიგრძის კაკაოს მარცვლები კაკაოს ხის ნაყოფის გულშია მოთავსებული.
 1)ამერიკული
2)აფრიკული
3)აზიური

               სახეობების სასაქონლო სახელწოდება მათი წარმოების რაიონის, ქვეყნის ან პორტის სახელწოდებიდან გამომდინარეობს(მაგ.: განა, ბაია,კამერუნი, ტრინიდადი და სხვა.)

           ხარისხის მიხედვით, კაკაოს მარცვლების ორ ჯგუფს გამოყოფენ:
#1::კეთილშობილი (სახეობრივი), რომელთაც ჰაეროვანი გემო და სასიამოვნო დახვეწილი მრავალფეროვანი არომატი აქვთ (მაგ.: იავა, ტრინიდადი და სხვა)
#2::სამოხმარებლო (ორდინარული), რომელთაც მწარე, მომჟავო გემო და ძლიერი არომატი აქვთ (მაგ.: ბაია, პარა და სხვა).ნუშის ფორმის და 2,5 სმ სიგრძის კაკაოს მარცვლები
 კაკაოს ხის ნაყოფშია მოთავსებული.

                   შოკოლადის, ისევე როგორც კაკაოს ხის, სამშობლოდ ცენტრალური და სამხრეთ ამერიკა ითვლება. ასწლეულების მანძილზე, შოკოლადი გამოიყენებოდა როგორც სასმელი – დაფქვილ და მოხალულ კაკაოს მარცვლებს ინდიელები წყალს ურევდნენ, ხოლო შემდეგ ამ ნარევს წითელ წიწაკას (ჩილი) უმატებდნენ. შოკოლადის ისტორია ძალიან ადრე დაიწყო, დაახლოებით 3000 წლის წინ. პირველად სიტყვა კაკაომ გაიჟღერა როგორც «kakawa»-მ დაახლოებით 1000 წლის წინ ჩვენს წელთაღრიცხვამდე მექსიკის ყურეში, მაშინ როდესაც ჯერ მხოლოდ იწყებოდა ოლმეკების ცივილიზაციის აღორძინება.ოლმეკების შემდეგ მაიას ტომებმა გააგრძელეს ტრადიცია და სწორედ მათ ეკუთვნით ველური კაკაოს ხის კულტივირება.

           სწორედ ამ დროს დაიწყო ადამიანთა მოდგმამ შოკოლადის მიღების მეთოდების შემუშავება, სხვადსხვა ინგრედიენტების დამატებით. შოკოლადის მარცვლებს ხალავდნენ, ფქვავდნენ და შემდეგ ისევ აცხელებდნენ, ასე მიიღებოდა კაკაო-ხსნარი, შემდეგ უკვე ამ ხსნარს ურევდნენ წყალში და შედეგად მიიღებოდა მწარე, მაგრამ სასიამოვნო სასმელი.ამ პერიოდში ასეთ სასმელს ძალიან დიდი პოპულარობა ჰქონდა და მას “ღმერთების სასმელი” ერქვა.   მაიას ტომების გაქრობის შემდეგ შოკოლადის მომზადების ტრადიცია აცტეკებმა განაგრძეს. აცტეკები შოკოლადში ურევდნენ შაქარს, ვანილს, თაფლსა და დარიჩინს. ასეთი ხერხებით მიღებულ თხევად მასას აცტეკები მოიხსენებდნენ როგორც «xocolatl» და ის ცნობილი იყო მისი ნოყიერებით, გამაძლიერებელი (ენერგიის მოსამატებელი) და აღმგზნები თვისებებით. 
Add caption
                     საუკუნეების განმავლობაში წარმოიქმნა და ჩამოყალიბდა შოკოლადის მრავალი სახეობა. ეს განპირობებული იყო როგორც კულტურათა და ტრადიციათა თავისებურებებით, ასევე ტექნოლოგიური მიღწევებით. მაგალითად, თუ ახალ სამყაროში შოკოლადი ცხარე წიწაკით უნდა ყოფილიყო შეზავებული, ევროპელი გურმანებისთვის ის აუცილებლად ვანილთი და შაქარით უნდა გაემდიდრებინათ. შოკოლადი – თანამედროვე მსოფლიოსათვის მზა შოკოლადის მრავალი სახეობაა ცნობილი. მათ ყველას საფუძვლად კი სუფთა შოკოლადი უდევს, რომლისთვისაც დამახასიათებელია მძაფრად გამოხატული მწარე გემო და მდიდარი არომატი. ფერის მიხედვით განასხვავებენ: შავი, ყავისფერი და თეთრი შეფერილობის. მდგომარეობის მიხედვით კი შოკოლადი გვხვდება: თხევადი, მყარი და შოკოლადის ფხვნილი. კულინარიაში შემდეგი სახის შოკოლადები გამოიყენება:
მწარე ან საცხობი შოკოლადი სუფთა შოკოლადი, რომელიც არ შეიცავს დანამატებს. ეს არის ძალიან მწარე გემოს, ძლიერი არომატის შოკოლადის ფხვნილი ან ფილა, რომელიც ძირითადად საცხობად გამოიყენება.
              შავი შოკოლადი შოკოლადი რძის დანამატის გარეშე, ხშირად მას სუფთ შოკოლადსაც ეძახიან. ამერიკის კანონმდენლობა მას ტკბილი შოკოლადების კატეგორიას ანიჭებს და განსაზღვრავს მასში კაკაოს ლიქიორის (სუფთა შოკოლადის) 15% მინიმალურ ზღვარს. ევროპული კანონმდებლობით, კი შავი შოკოლადი 35% სუფთა კაკაოს ფხვნილს უნდა შეიცავდეს.
                ტკბილ-მწარე შოკოლადი და ნახევრად ტკბილი შოკოლადი ეს არის შავი შოკოლადი კაკაოს ლიქიორის მაღალი კონცენტრაციით (პირველი სახეობა უფრო). მას ახასიატებს მწარე გემო, არ გამოიყენება როგორც დესერტი და შესაბამისად ფართო გამოყენებას პოვებს კულინარიაში. ეს ორი სახეობაა ძირითადად მოხსენიებული რეცეპტებში.
                  რძის შოკოლადი შოკოლადი რძის დანამატით. ამერიკული კანონმდებლობით უნდა ახასიათებდეს მინიმუმ 10% შოკოლადის სიროფის კონცენტრაცია. ევროპული კანონმდებლობა კი განსაზღვრავს შოკოლადის ფხვნილის 25% ოდენობას.
თეთრი შოკოლადი მზადდება კაკაოს ცხიმისა და კაკაოს ფხვნილისაგან.
კაკაოს ფხვნილი მწარე შოკოლადი, რომელიც გასუფთავებულია კაკაოს ცხიმისაგან და მიყვანილია ფხვიერ მდგონარეობამდე. ფართოდ გამოიყენება კულინარიაში და აადვილებს მზადების პროცესს.
                  შოკოლადის ”ჩიპსი მყარი შოკოლადი, რომელიც შეიძლება დამზადებული იყვეს ნებისმიერ ფერის და სიტკბოს შოკოლადით. მთავარი მახასიათებელი ამ შემთხვევაში ფორმაა, იგი შეიძლება იყვეს ბურთის, კონუსის, ფოთლის და ა.შ. ფორმის, მაგრამ ზომით არის პატარა და ხშირად არ აღემატება 1 სმ-ს დიამეტრით. გამოიყენება კულინარიაში როგორც გასაფორმებლად ასევე ბისკვიტებში. განსაკუთრებით კექსებში, ჭიქის კექსებში, მაფინებში და ა.შ.
                  ჰაეროვანი შოკოლადი შოკოლადი მრავალი პატარა ბურთულით სასიამოვნო ნუგბარია, რომელსიც დამზადების ორიგინალური წესით გამოირჩევა. უკვე სასურველი გემოვნებით შემზადებულ შოკოლადის თხევად მასას ათავსებენ ვაკუუმ-ქოთნებში, სადაც +40 გრადუსზე 4 საათის განმავლობაში მზადდება. რის შემდეგაც მისი საერთდ შეხებისას წარმოიქმნება სწორედ ეს საუცხოო ფორებიანი შოკოლადი.

                   თხევადი შოკოლადი ის შეიძლება მომზადებული იქნეს როგორც შავი შოკოლადიდან, ასევე შეიძლება მომზადდეს კაკაოს ფხვნილის, სითხის (რძე, წყალი) და შაქრის შეზავებით. მომზადების მრავალი წესი არსებობს, მთავარი განმასხვავებელი ნიშანი არის მისი თხევად მდგომარეობაში არსებობა და ისე გამოყენება.
             იმედია მოგეწონათ ესოდენ გემრიელი პოსტი და უკვე მოგინდათ შოკოლადი,და თუ ეს ასეა მე ბედნიერი ვარ:)(არ დაივიწყოთ კომენტარები:)

ახალი წელი კარზეა!!!!!!(არ გესმით მისი კაკუნის ხმა???:):):)

                     ალბათ ყველანი მიხვდით რის შესახებ უნდა დავწერო ახლა::
      ახალი წელი ძალიან მალე მოვაა!!!!!!!!!!!
         ხოდააა,მეც ვიფიქრე დამედო პოსტი რომელშიც იქნებოდა ინფორმაცია(ები)(თუ საჭიროა:) თუ რა ტრადიციები იყო და არის ახლა უცხოეთის ქვეყნებში:)
              საახალწლო დღესასწაულის პერიოდი ჩვენს წარმოდგენაში არის ლამაზი და კეთილი ზღაპრის დრო. ახალი წლის ღამის მომხიბვლელობა დიდი ხნის განმავლობაში გვახსოვს, მას უკეთესობის იმედი და სასიხარულო გრძნობები მოაქვს,მის მომხიბვლელ ძალას ჩვენ უკავშირებთ მშვიდობას,სიყვარულს და ურთიერთ გაგებას. ახალი წლის აღნიშვნა ბევრ ადამიანს მარადიულ ტრადიციად მიაჩნია, უმეტესობა ფიქრობს, რომ მას აღნიშნავდნენ ყოველთვის. მაგრამ ეს ასე არ არის. ამ დღესასწაულის ისტორია ”სამწუხაროდ” მხოლოდ 25 საუკუნეს ითვლის. მეცნიერთა ერთი ნაწილის აზრით ახალი წლის აღნიშვნის ჩვეულება პირველად მესოპოტამიაში (შუამდინარეთი), შუმერების უძველეს ცივილიზაციაში წარმოიშვა.

          ძველ ეგვიპტეში ახალ წელს დღესასწაულობდნენ დიდ ხანს: ივლისიდან – სექტემბრამდე (ტრადიციის წარმოშვების ზუსტი თარიღის მითითება შეუძლებელია). დღესასწაულის დასაწყისი მდინარე ნილოსის ნაპირებიდან გადმოსვლასა და ცაზე ეგვიპტელებისთვის წმინდა ვარსკვლავის სირიუსის ამოსვლას ემთხვეოდა. წლის ამ დროს სრულდებოდა თესვა ამის გამო გვალვა ქვეყნისთვის დამღუპველი იქნებოდა. ამიტომ მდინარის ნაპირებიდან გადმოსვლის დღეს ხდებოდა ზემო და ქვემო ნილოსის ღმერთის – ჰაპისთვის მსხვერპლის შეწირვა. მდინარის დინებას აყოლებდნენ პაპირუსის ფურცლებზე ჩამოწერილ საჩუქრების ნუსხას. ეგვიპტელებისთვის ეს იყო წმინდა დრო, იწყებოდა ცხოვრების ახალი პერიოდი. სამუშაოებისგან გათავისუფლებული ადამიანები ხვდებოდნენ მეგობრებსა და ნათესავებს, ერთად მოიხსენიებდნენ წინაპრებს და ადიდებდნენ ღმერთებს. გარდა ამისა ძველ ეგვიპტეში ახალი წლის, ახალი პერიოდის დაწყება უკავშირდებოდა მზის ღმერთის რას ქალიშვილის, სიყვარულის, მშვენიერების და მუსიკის ღმერთის ჰატჰორის კულტს. მისი ქანდაკება მოჰქონდათ წმინდა ნავით და დგამდნენ ტაძრის თორმეტ სვეტიან თალარში. თორმეტი სვეტი მიაჩნდათ წელიწადის თვეების სიმბოლოებად. მზის პირველი სხივის გამონათების დროს გასწევდნენ ფარდებს და ქალღმერთის ქანდაკებას მოეფინებოდა მზის სინათლე, რასაც ეგვიპტელები აღიქვამდნენ როგორც მზის ღმერთის რას მიერ თავისი ქალიშვილის ჰატჰორის, ტაძრისა და მთელი სამყაროს დალოცვად.



                ძველ ბაბილონში ახალი წელი დგებოდა გაზაფხულის ბუნიაობის შემდგომი პირველივე ახალ მთვარეობის დროს, რომელიც ითვლებოდა გაზაფხულის პირველ დღეთ იმიტომ,რომ გაზაფხულის მოსვლა ნიშნავდა აღორძინების,თესვის და ყვავილობის ხანათ. დღესასწაულის დროს ქვეყნის მმართველს ხდიდნენ სამოსს და უშვებდნენ ქალაქიდან და 11 დღის განმავლობაში თითოეული აკეთებდა იმას რასაც მოისურვებდა. ამის შემდეგ მშვენიერ სამოსში გამოწყობილი მეფე ბრუნდებოდა დიდი პროცესიის თანხლებით. ყველანი უბრუნდებოდნენ სამუშაოს და დინჯად იქცეოდნენ. ამგვარად ადამიანები ყოველ წელს იწყებდნენ ახალ ცხოვრებას. ანუ საახალწლო ტრადიციას რამე შეიცვალოს ცხოვრებაში საფუძველი ძველ ბაბილონში ჩაეყარა.

              ძველ სპარსეთში დღესასწაული ნოვრუზი (ახალი დღე) აღინიშნებოდა გაზაფხულის ბუნიაობის დროს, 21 დან – 22 მარტამდე და გაზაფხულის დადგომასა და თესვის პერიოდის დაწყებას. რამდენიმე კვირით ადრე სველ თასზე აღმოსაცენათ დებდნენ ხორბლისა და ქერის სათესლე მარცვლებს. თესლი გამოიტანდა ღივს, რაც ნიშნავდა გაზაფხულის მოსვლას და ცხოვრების ახალი წლის დასაწყისს. დღესასწაულის დაწყებამდე ყველანი ურიგდებოდნენ ერთმანეთს, უხვი მოსავლის,მადლიანი წვიმებისა და მდიდარი მოწველის იმედით მარცვლით, წყაროს წყლით ან რძით ავსებდნენ დოქებს. დღესასწაულის დილას უნდა დაესრულებინათ საჭმლის მომზადება,დალაგება, ბროწეულისა და ვაშლის ტოტებით სახლის მორთვა და ნაგვის გადაყრა. ამის შემდეგ იმართებოდა ეროვნული კერძებით, ტკბილეულითა და სასმლებით გაწყობილი სადღესასწაულო სუფრა.

               ძველ საბერძნეთში ახალი წელის დაწყება ემთხვეოდა წლის ყველაზე გრძელ დღეს – 22 ივნისს, ხოლო წელთაღრიცხვა იწყებოდა ცნობილი ოლიმპიური თამაშებიდან.

               ძველ რომში იმპერატორმა იულიუს კეისარმა პირველად შემოიღო კალენდარი, რომელშიც წელიწადი 1 იანვრიდან იწყებოდა. ამ დღეს რომაელები მსხვერპლს სწირავდნენ ორპიროვან ღმერთ იანუსს, რომელიც ითვლებოდა წამოწყებების მფარველად და გეგმავდნენ მნიშვნელოვან ღონისძიებებს, ვინაიდან მიაჩნდათ, რომ ის ამისთვის ყველაზე ხელსაყრელია. აგრეთვე ძველი რომიდან მოსულია საახალწლო საჩუქრების ჩუქების ტრადიციაც. თვლიან, რომ პირველ საჩუქრებს წარმოადგენდნენ დაფნის ზის ტოტები, რომლებიც დამდეგ წელს ბედნიერებასა და წარმატებას მოასწავებენ. საახალწლო საჩუქრებზე რომაელები წერდნენ მილოცვებსა და კეთილ სურვილებს, მაგალითად:” გისურვებ კეთილ და ბედნიერ ახალ წელს”, ზოგჯერ კი სახუმარო ლექსაც მიაყოლებდნენ ხოლმე.


                    ქრისტესშობის დღე ქრისტიანულ სამყაროში ითვლება უდიდეს დღესასწაულად. მისი აღნიშვნა ბეთლემში, ქრისტესშობის ტაძარში იწყება მუსიკის შესრულებით მზის ჩასვლამდე ბევრად ადრე. ტრადიციულად ორკესტრები შემოუვლიან ხოლმე მრავალ კვარტალს. შემდეგ ტაძარში რამდენიმე მღვდელმსახური იწყებს წირვას სხვა და სხვა ენაზე. ტაძრის გარშემო ყოველთვის იკრიბება ათი ათასობით ადამიანი. ქრისტესშობა აღინიშნება მთელ მსოფლიოში. მის აღნიშვნასთან დაკავშირებით ბევრ ქვეყანასა და ერს გააჩნია საკუთარი, ხშირ შემთხვევაში განსხვავებული ტრადიციები.

                                  ევროპის ქვეყნებში:

                ინგლისში ქრისტესშობა – ტრადიციული ოჯახური დღესასწაულია. ამ დღეს ყველანი იკრიბებიან მშობლების სახლში. როგორც წესია სახლი მორთულია ბაძგისა (ჭყორის), რომელსაც მიიჩნევენ შეძლების სიმბოლოდ და ფითრის ტოტებით, რომელიც გულისხმობს სტუმართმოყვარეობასა და ნაყოფიერება-მოსავლიანობას. შეკრებილები ერთმანეთს გადასცემენ საჩუქრებს, მიირთმევენ საჭმელსა და სასმელს და ათვალიერებენ ოჯახურ ფოტო ალბომებს. ინგლისურ საშობაო სუფრის ტრადიციულად ამშვენებს სადღესასწაულო ღვეზელი. უძველესი ჩვეულებისამებრ ამ ნამცხვრის გულში დებენ სხვა და სხვა საგნებს, რომლებიც ვისაც შეხვდებიან ნაჭერში უწინასწარმეტყველებენ მომავალი წლის ბედ-იღბალს. ინგლისელებს სჯერათ, რომ ბეჭედი ნიშნავს ახლო დაქორწინებას, მონეტა – მომავალ გამდიდრებას, ხოლო ნალი – მომდევნო წელში წარმატებას. გარდა ამისა, ჩვეულების შესაბამისად, ჭაბუკმა და ქალიშვილმა, რომლებიც აღმოჩნდებიან ფითრის ტოტის ქვეშ, უნდა აკოცონ ერთმანეთს. საშობაო სუფრის ტრადიციული კერძია ინდაური სურტკმლის სოუსით და პუდინგი, ხოლო სასმლებიდან ამ დღეს მიირთმევენ მხოლოდ ჩაის ან ბრენდის.

 
გილოცავთ დამდეგ შობა-ახალ წელს!!!!!

გენიოსები ხუმრობენ...ზოგი უკბილოდ,ზოგიც კი კბილიანად:):):)


#1::ცნობილი გერმანელი პოეტი და იუმორისტი მორი გოტლიბ საფირი ერთ ლიტერატორს შეეკამათა, რომელმაც გესლიანად მიუგო:
- თქვენ, ბატონო საფირ, ფულისათვის წერთ, მე კი მხოლოდ ღირსებისათვის.
- ყოველი ჩვენგანი წერს იმისათვის, რაც აკლია, – უთხრა საფირმა.
#2::შინ დაბრუნებულმა ალბერტ აინშტაინმა ფოიეში კარისკაცს მიმართა:
- უკაცრავად, სად ცხოვრობს პროფესორი აინშაინი?
- პროფესორი აინშტაინი ხომ თქვენ თვითონ ბრძანდებით.
- ეგ ვიცი, მაგრამ მადავიწყდა, რომელ სართულზე ვცხობრობ.
#3::დიდმა ამერიკელმა მწერალმა, რეალისტმა მარკ ტვენმა სასტუმროს შთაბეჯდილებათა წიგნი გადაათვალიერა და ბოლო სტრიქონი ამოიკითხა : “ბარონი ფონ ბლანკი მსახურით”. ამის ქვემოთ თვითონ ჩაწერა: “მარკ ტვენი ჩემოდნით”.
#4::გერმანელმა მწერალმა თეოდორ ფონსტანემ ახალგაზრდობაში, როცა ჯერ კიდევ აფთიაქარი იყო, ოთახი დაიქირავა.
პირველ დღეს საუზმის შემდეგ დიასახლისს თავაზიანი ღიმილით:
- ქალბატონო შულცე, დღეს დილით რომ გამიმასპინძლდით, თუ ის ყავაა, მაშინ ხვალ ჩაი მომიტანეთ, ხოლო თუ ჩაი იყო, მაშინ ხვალ ყავას მოვითხოვ.
 #5::შესანიშნავი დეკლამატორი მარკ ტვენი პირველი ლექციის ჩატარების წინ შიშით იყო შეპყრობილი, მაგრამ პირველივე წინადადებით აღაფრთოვანა მსმენელები. ეს ცნობილი პირველი წინადადება ასე ჟღერდა: ”იულიუს ცეზარი მოკვდა, შექსპირი მოკვდა, ნაპოლეონი მოკვდა და მეც ვგრძნობ თავს მთლად ჯანმრთელად”.
#6::ერთი კკრიტიკოსი ალექსანდრე დიუმას რომანში გამოთქმას აკკრიტიკებდა:
- რა არის მტკივნეული სიცარიელე, როგორ შეიძლება ცარიელი საგნის ტკივილი?
დიუმამ მიუგო:
- განა თავი არასოდეს გტკივებიათ?
#7::ერთხელ ალექსანდრე მაკედონელი სახელგანთქმულ ფილოსოფოს დიოგენეს ეწვია. დიოგენე მაშინ დიდ კასრში ცხოვრობდა.
- შემიძლია რაიმე სიკეთე გაგიწიოთ? – ჰკითხა დიდმა სარდალმა.
- როგორ არა, თუ გვერძე გაიწევით და მზიდან ჩამომეცლებით. – მიუგო ფილოსოფოსმა.
#8::გოეთე ვაიმარის პარკში სეირნობდა. ვიწრო ბილიკზე, სადაც მხოლოდ ერთ ადამიანს შეეძლო გავლა, კრიტიკოსი შეხვდა. იგი მტრულად იყო განწყობილი გოეთესადმი და მკაცრად უთხრა:
- მე სულელებს გზას არ ვუთმობ!
- მე კი პირიქით, – ღიმილით მიუგო პოეტმა და განზე გადგა.
#9::ჰაინრიჰ ჰაინეს მისმა თაყვანისმცემელმა ქალმა უთხრა:
- მზად ვარ, სული და გული, ოცნება და აზრები, მთლიანად ჩემი არსება შენ მოგიძღვნა.
- სიამოვნებით, ასე მცირე ძღვენზე უარის თქმა უხერხულია, მიუგო მან.
            სულ ესიყო!თუ მოგეწონათ დატოვეთ კომენტარი:)

უცნაური ამბები ლიზისაგან ან როგორც ჩემი საყვარელი მეგობარი მეძახის უკვე ლიზი ტირე ლიისგან:):):)

ეს არის უცნაური ამბების მინი კრებული.მე როდესაც წავიკითხე გავოცდი!
#1::თურმე ორგანიზმის ყველაზე ძლიერი კუნთი არის ენა.
#2::სტატისტიკურად ადამიანს ღორის უფრო ეშინია ვიდრე სიკვდილის!
#3::ყველა თეთრი დათვი არის ცაცია.
#4::ნიანგს არ შეუძლია ენის გამოყოფა!
#5::პეპელა გემოს ფეხებში გრძნობს:)
#6::ტარაკანას შეუძლია იცხოვროს 9 დღე თავის გარეშე(ისიც იმიტომ მოკვდება რომ საჭმელს ვერ შეჭამს:)
#7::თვალღია ვერასოდეს დააცემინებ.
#8::გულის კუნთებს იმდენად დიდი ძალა აქვთ,რომ შეუძლიათ სისხლი გადაასხან 10 მეტრზე.
#9::111,111,111 რომ გავამრავლოთ 111,111,111-ზე მივიღებთ 12345678987654321-ს!
#10::ზამთარში ნიანგი ქვებს ყლაპავს,იმიტომ რომ როდესაც სძინავს ფსკერზე,წყალში არ ჩაიძიროს.
#11::საფრანგეთში და კალიფორნიაში 18 წლამდე აკრძალულია მზის აბაზანების(''ზაგრის'')მიღება!
#12::ამერიკაში დაშვებულია მოსამართლემ მოწმედ გამოიძახოს ძაღლი:)
#13::RESTAURANT არის სიტყვა რომელსაც ყველაზე ხშირად წერენ შეცდომით საძიებო სისტემაში.
#14::Yahoo იშიფრება როგორც “Yet Another Hierarchical Officious Oracle” ანუ ქართულად “კიდევ ერთი იერარქიული აბეზარი წინასწარმეტყველება”.
სირაქლემას წონა დაახლოებით 140 კგ-ია, მისი ნაწლავის სიგრძე კი – 14 მეტრამდე.
#15::XV საუკუნეში ევროპაში მკაცრად დამკვიდრდა მამაკაცის ფეხსაცმელი ბლაგვი (წაჭრილი) წვერით. იგი შემოიტანა საფრანგეთის მეფე ჩარლს VIII-მ, რომ დაეფარა თავისი ნაკლი – მარჯვენა ფეხზე მას 6 თითი ჰქონდა.
#16::თოლიები მარილიან წყალს სვამენ, რადგან მათ ორგანიზმს შეუძლია მარილის გაფილტვრა.
#17::“მონოლოგია” – ესაა მეცნიერება, რომელიც შეისწავლის “სისულელეს”.
#18::თინუსს (ერთგვარი თევზი) შეუძლია დღეში 16 კმ გაცუროს.
#19::* ძველ საბერძნეთში, ჩვეულებრივ, მიღებული იყო ფიზიკური ვარჯიშების ჩატარება ქუჩაში… სრულიად შიშვლად.
#20::ესპანეთის ერთ-ერთ ქალაქში არის… ღვიძლის ქანდაკება.
#21::დედამიწაზე მცხოვრებ ხალხთაგან მხოლოდ პიგმეები და ანდამანის კუნძულების მობინადარნი არ იყენებენ ცეცხლს.
#22::ყოველწლიურად ჩვენს გალაქტიკაში დაახლოებით ორმოცი ვარსკვლავი ”იბადება”.
#23::ცნობილი მეცხრე სიმფონია ბეთჰოვენმა სრულიად ყრუმ დაწერა.
#24::ჩარლი ჩაპლინი ებრაელი იყო.
#25::ღორისთვის ფიზიკურად შეუძლებელია ცაში ახედვა.
#26::კრევეტს გული თავში აქვს.
 #27::სიგარეტის სანთებელა უფრო ადრე იყო გამოგონებული ვიდრე ასანთი.
                               სულ ეს იყო,დატოვეთ თქვენი აზრი !

რა საინტერესოა...

               მოგესალმებით ძვირფასო მკითხველებო!ახლა მე მინდა იმ თემას რომელსაც გუსჰინ დაგპირდით გადავუხვიო და სულ სხვა რამ დავწერო!სამწუხაროდ ეს სულ სხვა რამ ძალიან პაწუკაა მაგრამ არსი და სინათლე გვირაბის ბოლოში ძალიან თუ არა არცთუ ისე პატარაა!სა აი  ისიც:::
                          როდესაც გაქვს ბლოგი ადამიანს და შენი სულის რაღაც ნაწილს უზიარებ “არარსებულ” სივრცეს და გგონია, რომ ვინც ამას წაიკითხავს ის ადამიანებიც არარსებულები არიან…

                 და მერე მარშუტკიდან დაგინახავს ის შენი “არარსებული” მეგობარი, გაეღიმება და გაახსენდება, რომ გუშინ შენ დაბადების დღე გქონდა, ან ექსკურსიაზე იყავი ქვათახევში, ანდა შეყვარებულმა შოკოლადის ტორტი გაჩუქა…
და შენ აზრზეც არა ხარ, რომ ეს არარსებული ადამიანები შენს გასაჭირზე ფიქრობენ…
თუმცა შენი ნამდვილი მიზანი და სიღრმისეული სურვილი სწორედ ეგ იყო…
“არარსებულთათვის” ხმა მიგეწვდინა და მათი არსებობა დაგემტკიცებინა…

გეგრძნო ერთი მარტივი ჭეშმარიტება:
ეს სამყარო ძალიან პატარაა იმისთვის, რომ საკუთარ ბლოგებს დავუყენოთ ფუნქცია “Read only by Me”…
                   

''კრიტიკის ქარცეცხლში''(ახალი წიგნის სათაური ჩემგან:)

ოოო...რამდენი რამის გაკრიტიკება მსურსსსს!!!არც კი ვიცი რით დავიწყო...უმეტესად გავაკრიტიკებ(რა თქმა უნდა)იმას რაც მე ძალიან არ მომწონს და მსურს რომ არ იყოს(ვინ მომართვა არა?)ხოდა ახლა ჩვენი ერთობლივი სულისკვეთებით დავწეროთ ის ციფრი რომელიც ასე ძალიან მიყვარს(და და და დაააა(ეს ინტრიგა იყო:))
#1:ანუ პირველი რაც ძალიან არ მიყვარს და ვერ ვიტან არის აი ეს:
ალბათ ყველას ვისაც facebook-ი აქვს ეცნო ეს ან ამის ასლი სურათი,მრავალს თავად აქვს ეს სურათი თავის პროფილში და ამაყობს რომ მონიშნულია მასში,მაგრამ თქვენ რომ იცოდეთ როგორ ვერ ვიტან ასეთ სურათებს არ დადებდით(მე ვინ მეკითხება?ჩემი ბლოგია და რასაც მინდა იმას დავწერ!თუ ძალიან მკვახედ გამომივიდა არ გეწყინოთ მე ჩემი აზრი მაქვს და თქვენ თქვენი და ვისაც არ მოსწონს შეუძლია ონკანთან მივიდეს და ცივი წყალი დალიოს!!)ხოოოდა,სად ვიყავიი?ხოო,მოკლედ ზოგს ძალიან სასტიკად სწყინს,რომ: (ციწირუიუ)'' აუ მე რა პონტში არ ვარ ამ ფოტოზეე'' და მის შემდეგ მოყოლებული სევდიანი სმაილები და ა.შ ან კიდე ''აუ მე მანდ კი არა აი აქ უნდა მოგენიშნე'' ან ''პროსტა ლააა!ამას აქ რა უნდაააა?'' და ისევ განუწყვეტელი სმაილების გორა და უღელტეხილები!!!ვფიქრობ რომ ადამიანი რომელსაც ასეთი და ამდაგვარი სურათები აქვს არის ძალიან კომპლექსიანი და ამით ცდილობს დაფაროს საკუთარი შიში ან კიდევ ბოდიში ამ სიტყვისთვის არ იცის რგორ უნდა გამოიჩინოს ხალხში თავი ანუ არის გოიმი(შეურაცხყოფას არავის არ ვაყენებ) და არ იცის სხვაგვარად როგორ გამოჩნდეს მაგარი ანუ ''ჩვენების''(ჩემს თავს არ ვგულისხმობ,ეს საზოგადოდ)წევრი და შევიდეს მისი ჭკუით ''ქუულ'' სასტავში და გონიერი ადამიანის ჭკუით დაუნების და კომპლექსიანების ფარაში!!მოკლედ თუ ვინმემ ამ ზემოხსენებული პიროვნების (უსახელო უგვაროსი) ქვეშ და მის ქვეცნობიერში საკუთარი თავი აღმოაჩინა დაე იფიქროს მანამ სანამ არ მიხვდება ვინ არის ცრუ და ვინ მართალი!!!
                     ოპაააა!!!!ეს რა ''კრიტიკის ქარცეცხლში'' გავხვიე მრავალსაუკუნოვანი facebook-ის  ფანები!!!!(გულშემატკივრები ანუ)უმეტეს წილად ისინი ვისაც ასეთი სურათებით აქვთ პროფილის კარადა(თუ გინდ ''შკაფი'' იყოს) სავსეე!!!ახლა კი მოვრჩეთ ორწუთიანი წარსულის გახსენებას და აწმყო-მომავლის(იგივე აწმყავლის(ეს მიქსია)) თემებს დავუბრუნდეთ:::
                     ახლა ვაპირებდი კიდევ ერთი შესანიშნავი ნომრის მიწერას როგორიცაა #2:მაგრამ იმედს გაგიცრუებთ(აი ვილ დისაფოინთ იუ:) იმიტომ,რომ ის თემა რომელზეც გრანდიოზულად ვაპირებდი მსჯელობს მართლაც რომ გრანდიოზული ზომისა და გაბარიტების გამოდის,ამიტომ მას მე ცალკეულ გამოყოფილ გრანდიოზულ ადგილს დავუთმობ რათა გული არავის არ დასწყდეს(ალბათ ეხლა ვიღაცა იტყოდა რატომ უნდა დამწყდეს გული ნეტავიოოოოო???:)) და შევეცდები ხვალ თუ არა ზეგ რომ არ მოგატყუო იქნება ეს გემრიელი ფუნთუშა ანუ ბულკი თქვენი ხელების გულებში ან კომპიუტერის მონიტორზე:)ამიტომ დავამთავრებ ამ შოკოლადის ბულკის ცხობას და გეტყვით:თქვენზე 2 ლარია:):):)